Vem är jag?

"Jag tänker, alltså existerar jag" är Cartesius filosofi. Jag utgår från det som de allra flesta kan hålla med om, att jag är en människa som lever här på jorden, tillsammans med massa andra varelser. Fast det besvarar fortfarande inte min fråga. Visst är jag en människa, men är jag den person jag själv ser i spegeln, eller är jag den som andra i min omgivning bestämmer att jag är? Är det kroppen som är jag, eller finns det något mer?

Min övertygelse är att vi är mer en bara en kropp. Vi har också det jag kallar själ, där våra tankar och känslor finns. Men hur uppkommer tankarna? Det jag vet är iallafall att jag inte styr över varken tankar eller känslor, men vem gör det då?

Det gamla uttrycket att det är insidan som räknas syftar, enligt min tolkning, på att det är själen som är det viktiga. Kroppen är en fasad, ett verktyg, som gör att vi kan förflytta oss och åstadkomma saker. Hade vi levt utan en själ hade vi blivit robotar, maskiner, utan mening eller mål.

Åter till frågan om vem som bestämmer vem jag är. Bedömningen ligger alltid hos den som ställer sig frågan. Jag kan påverka vad andra tycker och tror, men aldrig bestämma.
_________________________________________________________________________________________

Jag tycker att vi är så fixerade vid utseende och att vi glömmer det som är viktigt. Ofta pekas media ut som boven, men vilka är det som ser på tvprogrammen och köper tidningarna i slutändan? Vilka är det som skriver alla dessa modebloggar? Vilka är det som fryser ut de som är annorlunda? Det är vi, helt vanliga människor. Jag är ingen bättre människa själv och jag dömer andra människor utan att känna dem. Men vem är jag egentligen att döma? Min uppmaning är bara att försöka tänka på att alla människor säkert har något att säga och bidra med. Det spelar nog ingen större roll vad de har för skor på sig då...
 
Jag, tolkad av min syster...


RSS 2.0